Ako piecť lepšie? Pripravte sa na Vianoce.
Základom je príprava cesta
- dôležité je, aby sme všetky suroviny mali v izbovej teplote,
- do cesta pridávame štipku soli,
- múku si vždy preosejeme,
- ak pridávame do cesta hrozienka a nechceme, aby nám klesli na dno, tak po ich vybratí z vody ich položíme do múky,
- pri príprave cesta premiešame najskôr suché prísady (prášok do pečiva, múka, cukor) a až potom tekuté,
- ak sa nám cesto lepí na ruky, stačí si ruky potrieť rastlinným olejom,
- do kysnutého cesta na lepšie trávenie pridajte malú lyžičku mletého zázvoru,
- múčnik z treného cesta bude nadýchanejší, ak do cesta pridáme pár kvapiek octu,
- veľké množstvo vajíčok, môžeme nahradiť aj práškom do pečiva.
Keď veci nejdú tak, ako chceme
- ak ste to aj Vy niekedy prehnali s pečením a cesto máte priveľmi suché, tak skúste koláč pokvapkať rumom, alebo šťavou z kompótu,
- ak nám koláč nechce ísť von z plechu, alebo formy položte ho na vlhkú utierku,
- na zmäknutie medovníčkov dáme do krabičky medzi ne kúsok jablka alebo krajec chleba,
- dokonalú čokoládovú polevu je najlepšie pripraviť nad parou s pridaním stuženého tuku, alebo masla.
Ari
Super =)
Vanna, 4. 12. 2014 8:35